Laatst las ik een zin van de grondlegger van geweldloze communicatie Marshall Rosenberg: “Never do anything that isn’t play”.

Deze zin blijft resoneren. Aanvankelijk voelde ik wat verwarring: is het leven dan een spel? Voor mij is het best een serieuze aangelegenheid! En het is voor mij niet altijd met evenveel gemak gegaan. Zo groeide ik op tussen volwassenen die leefden vol onvervulde behoeftes, met alle tragische gevolgen van dien. Al zat het ‘geweld’ misschien alleen in hun woordkeuze, de effecten zijn er niet minder om. Zie dat maar eens te ontrafelen als kindje, tiener…En nu als volwassen vrouw kies ik er radicaal voor om vol eigenwaarde en vervulling in het leven te staan. Ja, alles is een keuze voor mij: werk en leven. Maar een ‘spel’?

Toen voelde ik ineens heel duidelijk: Wat als ‘spel’ een levensbehoefte is? En super lief en gewoon menselijk is? Waarom zou ik dan nog iets anders doen dan mijn behoefte aan spel volgen? Dat voelt gewoon heerlijk! En zo vitaal!

Afbeeldingsresultaat voor two boys playing soccer free picture

En hoeveel prachtige momenten ontstaan er wanneer we het leven aangaan door bijvoorbeeld deze spel behoefte te volgen? En er zijn er ook zoveel meer die we aandacht kunnen geven. Creativiteit, ontdekken, delen…Dat doen we door het dagelijkse leven en werk in de basistrainingen geweldloze communicatie nog eens te bekijken. Spelenderwijs. We oefenen super-handige communicatie skills om grote of kleine conflicten in jezelf of met een ander op te lossen.

Deze skills zijn onvergetelijk en duurzaam. Hoe kun je ervoor zorgen dat je door een helder verzoek te formuleren aan jezelf of de ander je het leven zelf alles kunt vragen wat je maar wilt? En hoe zorg jij ervoor dat je het leven leeft dat je zo graag wilt leven?

Als ik het kan leren en eigen maken dan kan iedereen het!

Empathie is de basis voor de veilige omgeving waarin de training plaatsvindt. Dat is helend, effectief hoe dan ook, en vooral: het brengt beweging in de ruimste zin van het woord.

Op 20 maart start ik met een nieuwe 8-weekse training in het Lentse ecodorp Eikpunt vlakbij Nijmegen. Maximaal 10 deelnemers, en dat loopt snel vol! Aanmelden via vragen@drivetolife.nl!

Art historian who discovered the art of connection. Teacher of non-violent communication.

Geef een reactie