Scherper Kijken met Kunst: Van Focus naar de Bigger Picture

Hedendaagse Kunst
Tino Seghal, This Situation, 2007. Tate Modern. Foto Phil Rogers.

Onze levens liggen in de handen van de observatie-skills van anderen 

– Vrij naar Amy E. Herman, schrijfster van Visual Intelligence.

 

Voor wie is deze training?

Ben jij hulpverlener, psycholoog, arts, medisch student, of bemiddelaar? Heb je een beroep gekozen om bij te dragen aan het welzijn van anderen? En wil je jezelf trainen in extra skills om je werk nog beter te doen?

 

Dan kan deze training in het specialiseren van jouw observatie-skills een waardevolle aanvulling zijn!

 

Deze speciale training biedt niet alleen een avontuur voor je ogen, het verbreedt ook je kennis over maatschappelijke thema’s.

 

Aan de hand van verschillende kunstwerken uit heden en verleden ga je scherper kijken naar complexe thema’s en sociale situaties door aandachtig te observeren.

 

In de praktijk.

De afgelopen jaren heb ik veel hulpverleners gesproken, die regelmatig belangrijke signalen zeggen te missen. In de meeste gevallen komt dat door de tijdsdruk in de zorg. Maar ook door een (voor)oordeel of aanname die het zien van feiten in de weg kunnen zitten.

 

Wat heb je nodig?

Om mensen beter te helpen is het van groot belang dat we de juiste informatie verzamelen om ons werk zo goed mogelijk te doen. Deze informatie zit ‘m meestal in de details. Wat iemand zegt, doet, achterlaat op de plaats van delict.

 

Maar ook zit het in de bewustwording van hoe onze waarneming voor een groot deel is geconditioneerd. Het is ook ‘zelfbewustzijn’ wat je nodig hebt in je werk.

Onze ogen hebben geleerd op een bepaalde manier te kijken naar de wereld, de ander, naar een sociale situatie, naar ogenschijnlijk alledaagse objecten.

 

Het mooie is, door deze training word je je op een niet dwingende manier bewuster van hoe jij en anderen op verschillende manieren naar hetzelfde kunnen kijken.

 

Dit ga je ontdekken door elkaar te horen over welke details iemand iets zeggen. En ook hoe aannames werken en hoe door onderlinge communicatie je elkaar helpt om nieuwe dingen te ontdekken.

 

Daarom is deze training ook heel geschikt om teams beter met elkaar te laten samenwerken.

 

Het menselijk oog kun je trainen om op een frisse, nieuwe manier te kijken! En wat is nu mooier dan dat te doen met kunst!

 

Wat kan er mis gaan?

Wanneer artsen, psychologen of hulpverleners te snel diagnoses stellen, is dat meestal ten nadele van hun patiënt of cliënt. Deze komen zo op de verkeerde plek terecht waar ze opnieuw hun verhaal moeten vertellen. Niet alleen creëert het extra werkdruk, het kost iedere partij ook veel tijd en geld.

En het emotionele leed blijft vaak onderbelicht. De hulpverlener verliest contact en de hulpbehoevende raakt uit beeld. Hier is het grotere verhaal van groot belang.

 

> Een ander voorbeeld is we culturele aannames hebben over een persoon of situatie. Al te vaak worden bijvoorbeeld de subtiele signalen van huiselijk geweld over het hoofd gezien door onze aannames.

Een welvarend gezin met een hoogopgeleide ouders wordt in de hulpverlening nog altijd anders bekeken en bevraagd dan een minder bedeeld gezin met laagopgeleide ouders.

 

> Iets anders wat onze blik op de werkelijkheid kan troebleren is zelfs wat we hebben geleerd in onze studie. Zo kunnen psychologen die te sterk leunen op de DSM classificatie, de verbinding met hun cliënt en hun verhaal kwijt raken, met alle gevolgen van dien. 

 

Waarnemen is tijd nemen.

Opnieuw (be)kijken, bedachtzaam doorvragen, en communiceren over wat je denkt te zien of horen wordt in deze training veelvuldig geoefend.

 

Waarnemen op aandachtige wijze kan veel tijd en geld besparen. Echter, tijd hebben we steeds minder.

 

Laten we dan in ieder geval de tijd nemen om deze training te volgen!

 

Uniek en op maat.

We hebben er allemaal evenveel belang bij dat we de werkelijkheid scherper gaan zien en benaderen.

 

Het is de kunst van observeren, of ook wel de kunst van het onderscheid maken tussen observatie en interpretatie wat deze training uniek maakt.

 

Ben je nieuwsgierig naar deze training? En wil je meer weten of het geschikt is voor jou, of jouw team? De training is altijd op maat en afhankelijk van het aantal deelnemers, offline of online.

 

Neem contact op en ontvang direct een offerte.