Scherper Kijken met Kunst: Van Focus naar de Bigger Picture

Onze levens liggen in de handen van de observatie-skills van anderen – Vrij naar Amy E. Herman, schrijfster van Visual Intelligence.

Dat is een spannende quote om te lezen, vind jij ook niet?

En het is zo waar!

Mis je wel eens focus of zit de focus je juist in de weg?

Sta jij onder grote werkdruk?

Kom je tijd tekort?

Staan jouw eigen aannames vaker in de weg van feitelijke observeren?

Wil jij juist:

Impact maken in de wereld door mensen te helpen?

Resultaten behalen?

Mensen beter en langer helpen?

Wil jij de juiste informatie boven water halen?

Volg dan deze training!

Wanneer we sterk gefocust zijn op een specifieke taak of een specifiek doel is het risico dat we belangrijke informatie missen. In deze training leer ik je eerst kijken en dan pas denken. Zodat jij op een scherpere manier gaat kijken naar complexe, sociale en unieke situaties. Door de blik te ‘verruimen’ stel je jezelf in staat om vragen te stellen bij wat je ziet en voorbij de eigen oordelen en aannames te bewegen.

The ability to observe without evaluating is the highest form of intelligence – Jiddu Krishnamurti.

Wanneer we met ons ideale beroep mensen willen helpen is het van groot belang dat we de juiste informatie verzamelen om ons werk zo goed mogelijk te doen. Details ontdekken, nog eens kijken, helder met collega’s communiceren, er zijn tal van redenen die belangrijk zijn om bijvoorbeeld een ongeval, een crisissituatie of huiselijk geweld op de juiste manier in te schatten en de juiste hulp te bieden.

Wat kan er mis gaan?

Artsen en die te snel diagnoses maken lopen het risico dat hun patiënten op de verkeerde plek terecht komen. Niet alleen creëert het extra werkdruk en veel tijd en geld, het emotionele leed blijft vaak onderbelicht. Sociaal werkers die gericht zijn op hun morele taak om mensen te helpen dreigen de subtiele signalen van huiselijk geweld te missen. Of psychologen en psychiaters die sterk leerden leunen op de DSM classificaties, raken de verbinding met hun cliënten kwijt, met alle gevolgen van dien.

Daarom liggen onze levens in de handen van de observatieskills van anderen. We hebben er allemaal evenveel belang bij dat we de werkelijkheid scherper gaan inschatten.

Het onderscheid maken tussen observeren en interpreteren is ook de allereerst stap van de belangrijke empathie-mindset die ik in mijn training Scherper Kijken met Kunst met je deel.

Wat brengt het mij?

Empathie is de kunst van het waarnemen met al je zintuigen. Het is een kijk- en luistertechniek die je kunt trainen. En dat hoeft helemaal niet lang te duren. Omdat mijn klanten al veel training en opleiding hebben gehad, is mijn aanpak echt een aanvulling, verdieping en aanscherping. In feite surf je met mij mee op de kennis en ervaring die je al in je hebt.

Het is de kunst van observeren of ook wel de kunst van het onderscheid maken tussen observatie en interpretatie, wat helpt om sociale verandering en rechtvaardigheid teweeg te brengen. Het helpt je vele onvoorspelbare situaties beter in te schatten en de juiste informatie te verkrijgen, om de juiste beslissing te nemen.

Ben je nieuwsgierig naar deze training? En wil je meer weten of het geschikt is voor jezelf, of jouw team?

Deze training is altijd op maat en ik stem af op het aantal deelnemers. Ik werk zowel off- als online. Neem HIER contact op en ontvang direct een offerte.