Scherper Kijken met Kunst: Van Focus naar de Bigger Picture

Onze levens liggen in de handen van de observatie-skills van anderen – Vrij naar Amy E. Herman, schrijfster van Visual Intelligence

Vind jij dit een spannende uitspraak om te lezen? Ik vind ‘m zo raak! Keer op keer merkte ik na een training te hebben gegeven in Verbindende of Geweldloze Communicatie hoe de deelnemers een scherpere blik ontwikkelden op hun werk en leven, op zichzelf en de ander. Precies omdat we veel aandacht besteedden aan het onderscheid maken tussen observatie en interpretatie.

En omdat ik daarnaast opgeleid ben als kunsthistorica besloot ik om kunst en Verbindende Communicatie met elkaar te combineren in deze nieuwe training.

Ben jij een professional in de zorg en zijn mensen afhankelijk van jouw oordeel?

Heb je wel eens het idee dat je focus mist of dat de focus jou juist in de weg staat? Sta je onder grote werkdruk? Kom je tijd tekort? Voel je regelmatig conflict in jezelf, met de ander of met het systeem?

Wil jij juist:

Impact maken in de wereld om je heen door mensen precies en langdurig te helpen? Wil je de juiste informatie boven water halen om mensen beter te helpen? Wil je betere resultaten behalen waarbij alle partijen zich gezien en gehoord voelen? Wil je meer verbinding voelen met wat je doet en helder communiceren met je collega’s? Wil je voorbij je eigen aannames naar complexe unieke situaties en personen leren kijken?

Volg deze training als jouw antwoord op één van deze vragen JA is en je gelooft dat het beter kan!

Wanneer we sterk gefocust zijn op één specifieke taak of één specifiek doel is het risico dat we belangrijke informatie on the scène missen. Ook ‘het goed willen doen’ kan in de weg zitten van helder naar een complexe situatie kunnen kijken. Het kan in de weg staan van het ‘zien’ van jezelf en de ander.

In deze training gaan we inleven, zien, kijken, observeren, signaleren, dialogiseren. Door naar eigentijdse kunst te kijken en met elkaar delen wat je denkt te zien, wat je voelt en wat je graag zou willen weten, ontwikkel je een scherpere blik en een methode om unieke, complexe, sociale situaties helder waar te kunnen nemen.

In deze training leer ik je zien door te kijken, voelen door te delen en handelen door te denken. Dat kan via kunstwerken die allemaal in ons collectieve geheugen zitten zoals de Mona Lisa uit het Louvre, maar ook via de werken van nog kunstenaars en ontwerpers uit onze eigen tijd.

Dat wordt inspirerend! Misschien word je wel een echte kunstliefhebber (als je dat niet al bent 🙂

Het belangrijkste voor nu is zorgen dat jij een nieuwe manier van kijken gaat ontwikkelen waardoor je details gaat leren zien en waardoor je jouw oordeel nog even leert uitstellen: de sleutels om jouw ideale werk nog beter te kunnen doen.

Door jouw blikveld te ‘verruimen’ stel je jezelf in staat om vragen te stellen bij wat je ziet en voorbij oordelen, diagnoses, overtuigingen en aannames te bewegen.

The ability to observe without evaluating is the highest form of intelligence – Jiddu Krishnamurti.

Wanneer we met ons ideale beroep mensen willen helpen is het van groot belang dat we de juiste informatie verzamelen. Details ontdekken, nog eens kijken, helder met collega’s communiceren, er zijn tal van redenen die belangrijk zijn om bijvoorbeeld een ongeval, een crisissituatie of huiselijk geweld op de juiste manier in te schatten en de juiste hulp te bieden.

Funest is bijvoorbeeld het te snel vergelijken van beschikbare informatie. Dit, omdat elke situatie uniek en authentiek is, zoals jijzelf dat ook bent. Zoals een ander dat ook is. We vergeten dat ‘de tijd nemen’ om nog eens te kijken en nog eens, wonderen kan doen en veel verheldering kan brengen.

Ik leer je hoe je dat kunt doen zonder tijd te verliezen.

Daarnaast komt er een heleboel creativiteit vrij bij het kijken en zien van details zodat een probleem duurzaam kan worden opgelost.

Wat kan er mis gaan?

Artsen en die te snel diagnoses stellen lopen het risico dat hun patiënten op de verkeerde plek terecht komen. Niet alleen creëert het extra werkdruk en veel tijd en geld, het emotionele leed blijft vaak onderbelicht.

Sociaal werkers die gericht zijn op hun morele taak om mensen te helpen en om ‘goed te doen’ dreigen de subtiele signalen van huiselijk geweld te missen.

Of psychologen en psychiaters die sterk leerden leunen op de DSM classificaties, raken de verbinding met hun cliënten kwijt, met alle gevolgen van dien.

Daarom liggen onze levens in de handen van de observatieskills van anderen. We hebben er allemaal evenveel belang bij dat we de werkelijkheid scherper gaan inschatten en zo lang mogelijk wachten met het geven van een oordeel.

Het onderscheid maken tussen observeren en interpreteren is ook de allereerst stap van de belangrijke empathie-mindset die ik in mijn training Scherper Kijken met Kunst met je deel.

Wat brengt het jou?

Inleven is eigenlijk de Kunst van het Waarnemen met al je Zintuigen. Het is een kijk- en luistertechniek die je kunt trainen. En dat hoeft helemaal niet lang te duren. Omdat jij waarschijnlijk ook al veel training en opleiding hebt gehad, is mijn aanpak echt een specialistische aanvulling, verdieping en aanscherping.

Je surft met mij mee op de kennis en ervaring die je al in je hebt.

Deze training gaat je helpen om onvoorspelbare situaties beter in te schatten en de juiste informatie te verkrijgen, om juiste beslissing te nemen in het ‘heetst van de strijd’.

Ben je nieuwsgierig naar mij en naar de opzet van deze training? Of wil je meer weten of deze geschikt is voor jezelf, jouw team of iemand anders?

Neem HIER contact met op!