Over Renske

Omdat het mensenwerk is wat de wereld draaiende houdt, is mijn trainings-aanbod onder meer gebaseerd op Verbindende of Geweldloze Communicatie (GC). 

 

Ontwikkeld door Marshall B. Rosenberg, Phd, biedt GC een mensgerichte, effectieve en vooral duurzame vorm van communicatie.

 

Zelf vond ik hiermee mijn persoonlijke gevoel van vrijheid die me zo enorm dierbaar is, weer terug.

 

Ik ben opgeleid als kunsthistorica aan de Universiteit Utrecht en aangesloten bij de Nederlandse Orde voor Beroeps Coaches (NOBCO), de Nederlandse Orde van Beroepstrainers (NOBTRA), het European Mentoring & Coaching Council (EMCC), en bij het Center for Non-Violent Communication (CNVC.org) als certificerings kandidaat.

 

Sociaal, internationaal en intercultureel ondernemen (en dus communiceren) vind ik super boeiend. oMdat ik veel ervaring heb in het onderwijs komen mijn didactische skills hierin goed van pas.

 

Mijn grote droom is dat ik samen met mijn gezin nog veel mooie reizen kan gaan maken. Grote of kleine reizen, dat maakt niet uit.

 

Ik ben regelmatig op Vlieland te vinden of ergens aan de Franse kust waar lekker surfen op de kleine en grote golven van het leven aan de orde van de dag is!

 

Mijn oudste droom is echter de wereld vreedzamer en gelijkwaardiger helpen maken. Mijn aandacht gaat daarbij uit voor mensen in kwetsbare posities in de ruimste zin van het woord.

 

 

Wie was de kleine Renske? Kort en krachtig: Ik hield veel van tekenen en herinner me nog super helder hoe ik als meisje midden jaren tachtig Live Aid zag op TV.

 

Toen ik vroeg aan mijn moeder hoe het toch kon dat die kindjes op TV geen eten hadden en wij wel, antwoordde ze: “Rens, de wereld is oneerlijk verdeeld en dat is niet leuk, daar moeten de machtige leiders echt wat aan gaan doen.”

 

Dat was een enorme ontdekking, de wereld is ongelijk…En ik wilde juist gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid terugzien. Wat staat een kind toch prachtig in contact met zijn/ haar natuurlijke behoefte, denk ik altijd…

 

Later wat ouder, werd ik een boekengek, ik las veel Engelse en Nederlandse literatuur, alles over kunst en filosofie. Ik ging kunstgeschiedenis en beleids- en management wetenschappen in Utrecht studeren. En van daaruit hielp ik jonge kunstenaars met geld, tentoonstellingen, boeken en teksten over hun werk. Ik geloofde in de activistische, transformerende kracht van kunst. In authentiek denken en doen. En nog steeds!

 

Echter de kunstwereld was in mijn ogen ook een pittige omgeving, veel competitie, veel marktwerking, bubbels…

 

Ik wilde los(ser)…

 

Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in hoe motivatie en empathie werkte. Dingen die ik destijds miste in mijn leven en werk.  

 

Eén van de stappen die ik zette was het volgen van trainingen in GC, op basis van het werk van Marshall B. Rosenberg, PhD.

 

Heel veel verschillende nieuwe mensen die ik ontmoette, echt heerlijk om me onder te dompelen in deze empathische mindset :).

 

Dat was ook niet zo een gekke stap: omdat ik Rosenberg’s boek al geregeld gebruikte in de kunstwereld om om te gaan met veeleisende bazen, kunstenaars, reorganisaties en managers. 

 

Steeds meer voelde het als een nieuwe basis en ik gebruik het communicatiemodel sindsdien voor veel verschillende doelen en wensen.

 

En zo ontstond ook ‘Drive to Life’, dat duidt op de motivatie van het volle leven te willen leven. En voor niets minder dan dat.

 

En dat kun je doen door aansluiting te blijven maken met levensenergie die vrijkomt wanneer onze universele behoeftes met liefde en aandacht te vervullen.

 

Mijn droom om een eigen bureau te hebben waar ik samen met vele anderen kan zorgen voor meer connectie, samenwerking en creativiteit in leven en werk zette ik zo in werking.

 

Ik heb ontdekt had dat alles wat ik, en wij mensen, de wereld inbrengen: staat of valt bij de zorg voor ons innerlijk leven, onze gevoelens, behoeftes en motivatie.

 

Dat is het startpunt voor duurzaam, innovatief en creatief leven wat mij betreft.

 

Het is de stroom van het leven zelf in gang weten te zetten wat ik doe met mijn huidige werk. Een beetje zoals golf-surfen werkt misschien?

 

 

In mijn bedrijf heb ik inmiddels enkele honderden mensen geholpen om die belangrijke stroom weer op gang te brengen.

 

Het meehelpen ontdekken wat mensen echt nodig hebben in zowel de werk- als relatie sfeer, is voor mij super waardevol en leerzaam. 

 

En wanneer de focus op behoeftes en wensen niveau wordt gericht, hebben patronen, aannames, oordelen, vergelijkingen, ‘zou moeten’, diagnoses en evaluaties niet meer zo veel ruimte nodig.

 

Mensen voelen zich niet veilig in sferen van oordelen en kritiek. Het blokkeert creativiteit, en zoveel meer!

 

Wat kun je tijdens training ervaren?

 

Van pijn naar perspectief bewegen.

 

Van lastige situaties naar meer zelfvertrouwen en zelfconnectie voelen.

 

Van stress naar ontspanning en vitaliteit.

 

Van overwhelm naar rust en verbinding overgaan.

 

Zoiets!

 

Nieuwsgierig of twijfelend? 

 

Kijk eens mee met mijn gratis webinars!

 

Zonnige groet!

Renske